Thanksgiving

Idag är det Thanksgiving.
Denna högtid firas i USA den fjärde torsdagen i November och inneebär en fyra dagars långhelg. Den firas från början för att man skulle vara tacksam för årets skörd men också för att vara tacksam i allmänhet. Från början var det en religiös högtid men nu firas den oavsett religion.
Thanksgiving är en viktig familjehögtid då familjer samlas och äter middag. Thanksgiving är en av de högtiderna med mest trafik.
Många familjer ber en bön innan de äter. Det finns mycket olika maträtter på bordet på Thanksgiving. Men oftast består middagen av kalkon, potatismos, stuffing, tranbärs sås, bröd, sås (gravy) majs, gröna bänor osv. Men som sagt så finns massvis med annan mat som folk har på sitt matbord. Till dessert äts det bland annat pumpapaj och äpplepaj. En populär dryck att dricka denna dag är Äpplecider, kolsyrat eller inte.  

I New York City hålls varje år på Thanksgiving en parad, ”Macy´s Thanksgiving Parade”, som visas på tv. En parad som innehåller seriefigurer, stora ballonger med kända figurer och marching bands bland annat. Det finns också parader i andra städer på Thanksgiving.

Fredagen efter Thanksgiving kallas Black Friday. Det är årets största shoppingdag i USA och det är då som julhandeln inleds.


Roligt fakta om Thanksgiving:

  • Amerikaner äter 535 pounds av kalkon idag.
  • En genomsnittlig kalkon väger 15 pounds (vår väger 25 pounds)
  • 45 miljoner kalkoner kokas och äts idag i USA.
  • Benjamin Franklin ville att kalkon skulle bli USAs nationfågel istället för örnen.
  • Kalkoner kan drukna om de tittar upp när de regnar!
  • En genomsnittlig person får i sig 4,500 kalorier på bara denna dag.


Detta var lite fakta om dagen som firas i USA idag. Tittade i arkivet i min blogg och såg att jag inte lade upp några bilder alls förra Thanksgiving. Har ingen aning om varför. Ska ta bilder idag som jag kan lägga upp här senare plus att jag ska skriva om hur vi firade Thanksgiving i min värdfamilj.


Happy Thanksgiving!

happy-thanksgiving.jpg Happy Thanksgiving image by nenesboypeanut


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se