Super Bowl Sunday

Idag är det Super Bowl här i USA och ca 100 miljoner människor beräknas bänka sig framför tv:n för att titta på matchen. Super bowl är finalmatchen i USA:s nationella liga i amerikansk fotboll (NFL).
Matchen spelas en söndag i slutet av januari eller i början av februari, i år den 1 februari. Matchen och festligheterna runt omkring kallas för Super Bowl Sunday och under åren har detta kommit att bli den mest sedda TV-sändningen här i USA. Många kända sångare och musiker har uppträtt under halvtidsvilan i Super bowl och i år är det "The Boss" Bruce Springsteen som äntrar scenen.

Super Bowl spelades för första gången 1967 men sedan 1970 har det varit NFL:s finalmatch. Varje super bowl får en beteckning i romerska siffror och årets match (super bowl XLIII) spelas mellan Pittsburgh Steelers och Arizona Cardinals. Pittsburgh Steelers har varit i Super bowl sex gånger varav vunnit fem av dem. Arizona Cardinals däremot har aldrig tidigare varit i Super bowl. Matchen hålls varje år på olika ställen och i år spelas den i Tampa, Florida.


Kul fakta om Super Bowl:

- Super bowl har blivit en dag då man äter stora mängder mat. Endast under Thanksgiving helgen äts det mer.

- 594 miljoner dollar såldes det snacks för under förra årets Super Bowl.

- 138 miljoner amerikaner, cirka 60 procent av befolkningen, räknar sig som fans av amerikansk fotboll, NFL. Av dessa är 58 miljoner kvinnor.

- 97,5 miljoner människor i USA såg förra årets Super Bowl mellan New York Giants och New England Patriots.

- Trots den ekonomiska krisen i USA så har de ansvariga tv-bolaget NBC ett rekordhöt pris för ett reklaminslag. En 30 sekunders reklamsnutt i år under Super bowl kostar 3 miljoner dollar, eller 100 000 dollar per sekund.

Källa: Wikipedia och Svenska Dagbladet


Detta är som sagt riktigt stort här och det känns jättekul att få vara med om det. Jag ska ladda upp med en massa snacks och titta på matchen med min värdfamilj. Min värdpappa hejar på Pittsburgh Steelers så det känns extra kul att de är i final.
Klockan sex ikväll är det avspark för matchen. Den stora matchen som stavas Super Bowl!



Den åtråvärda pokalen!

Kommentarer
Postat av: sofia

det är rätt coolt att dom tar så stort på sådana "annorlunda" saker, det är inte direkt att man har sådanna dagar här i sverige:P

hoppas rätt lag vinner :D

2009-02-01 @ 14:27:33
URL: http://sweetsofiaa.blogg.se/
Postat av: Elin

Hej! Jag har en fråga till dig. Jag kanske ska åka som au-pair, och jag undrar hur klimatet är där du bor? Är det som i Sverige, kallare/varmare? När är sommaren osv? :) Kram!

2009-02-01 @ 17:02:58
Postat av: Anonym

Vill tipsa dig om den nya gratis supersidan FREESTREET helt ny jättelätt att värva.



Du får presentkort från NELLY eller et SUPERPRESENTKORT där du själv kan välja butik.



Ta chansen helt gratis och jättelätt



http://www.freestreet.se/?r=135

2009-02-02 @ 10:22:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se