Fil i USA

Många som åker till USA saknar fil. Svaret heter Kefir. Det är inte som den svenska filen men den fungerar absolut. Den hittar man i de flesta amerikanska mataffärer.
Så älskar ni fil så köp Kefir när ni är USA.




Den finns även i smaken jordgubb.


3 år sedan

För exakt 3 år sedan sa jag hej då till min familj på flygplatsen i Sverige. Och istället sa jag hej till USA och två år som Au pair. Jag kommer ihåg hur förväntansfull jag var, och nervös.
Det blev två helt underbara år.

Tänk att det var 3 år sedan jag tog steget. Våga göra det du med!


Första gången i NYC! Augusti 2008


Chicago

Vi tar ett besök till "the windy city", Chicago.




Delstat:
Illinois.

Folkmängd: Nästan 2 miljoner invånare.

Boende: Jag bodde på Congress hotell. Ett stort och fint hotell. Frukost fanns att köpa till för en extra summa men vi gick till ett Dunkin' Donuts som låg i närheten.





Bästa tid att åka: Året runt. Men våren, sommaren och tidig höst är nog att rekommendera. Vi åkte i oktober och hade en regndag och två jättefina dagar.

Shopping: I denna stad blev det ingen shopping men mitt inne i stan har de gator med många affärer.

Äta: En kväll åt vi på Hard Rock Café. Kan rekommenderas, god mat och goda drinkar (alkoholfria). Plus att atmosfören är häftig.





Servärdheter: Chicago ligger vid vattnet och ett måste när man är i Chicago är Navy Pier. Där finns det restauranger, affärer osv. De har också ett pariserhjul. Går man ut på piren så får man en fin utsikt över Chicago. Ett tips är att besöka piren både på dagtid och kvällstid.







Vi bodde precis vid Grant Park och där finns den kända Buckingham fontänen som är ett landmärke för Chicago. På kvällen lystes den även upp i olika färger.





Skydeck är absolut värt ett besök. 412 meter upp får man en fantastisk utsikt över Chicago. Däruppe har de även som en glasbur som man kan gå ut i. Läskigt men häftigt! Det kostar ca 20 dollar att åka upp.








Glasburen, the ledge.

Millennium Park är en fin park som man kan promenera omrking i. På somrarna finns där uteserveringar och på vintrarna finns där en skridskorink. I parken finns också Art Institute of Art, ett konstmuseum. I parken finns även Crown fontänen. Det är två pelare som med visuella effekter visar bilder som i en film samtidigt som det sprutar vatten.



I parken finns också Cloud gate som kallas Bönan (The bean) på grund av sin form.





Vi tog även ett besök till Harpo Studios där Oprah Winfrey spelade in. Det var svårt att ta sig dit (vi tog taxi) och det var inte mycket att se. Men det var coolt att se byggnaden och tvärs över gatan hade de en affär som sålde en massa Oprah Winfrey saker. Nu har ju Oprah Winfrey showen slutat men även om man inte kan sitta i publiken så kan man ta sig en titt i affären. Där finns det en mängd olika saker.





Att tänka på:

Köp gärna en bussbiljett till en sightseeingbuss. Då kan ni åka runt och se alla sevärdheter och sen lätt och smidigt hoppa av och på där ni själva vill. 

Chicago är en fin stad med perfekt läge vid vattnet. Strosa gärna runt längs vattnet och njut.







Jag blev helt förälskad i Chicago. Besök den och bli det du med!



Att välja, ja eller nej?!

Du har nu blivit matchad med en värdfamilj. Ni har pratat och ställt frågor till varandra. Nu är frågan:
"Är detta rätt värdfamilj för dig?".

Den frågan är jättesvår att svara på. Det är svårt att bara utfrån telefonsamtal veta hur ni kommer att fungera tillsammans när ni träffas på riktigt. Det är en chansning.
Oftast säger magkänslan om det är rätt eller fel. Lyssna på den!

Jag tror att de flesta har en bild över hur de vill att deras au pair år ska se ut. Det är bra att ni vet lite hur ni vill ha det, det kan hjälpa er att välja. Men var inte för hårda. Många vill till Kalifornien men det finns många fina platser i USA, platser man kanske aldrig hört talas om. Kalifornien kan man alltid resa till på sin semester. Familjen är det viktigaste för att man ska trivas.

När jag tänkte på mitt au pair år drömde jag att jag skulle bo i Kalifornien, gärna i Los Angeles. Jag skulle ta hand om två barn, gärna flickor som var 2 och 4 år. Det var min dröm.
Min första matchning var med en värdfamilj som bodde på östkusten, de hade fyra barn och mamman jobbade inte. Det var inte direkt min drömfamilj. De ville dessutom att jag skulle komma i juli och jag kunde inte komma förrens i slutet av augusti. Så jag skulle ringa Cultural care morgonen efter och säga nej till denna familj. Den var inte för mig.
En timme efter mitt beslut ringer värdmamman. En stor chock och med min nervösa engelska pratade vi i ca en timme. När vi lade på kändes det så bra, min magkänsla sa att detta kunde vara den rätta värdfamiljen för mig.
Efter lite mejlkontakt tackade vi båda ja till varandra.

Så mitt tips är att ge familjen en chans och prata med dem. Det kanske inte blir som du drömde om, men det behöver inte bli dåligt för det. Det kan bli helt fantastiskt. Det kan bli mycket bättre än drömmen.

Ge det tid. Ta inte en familj bara för att du är rädd att du inte ska hitta nån. Det ska kännas rätt och det kan ta tid. Det är lättare att sitta hemma i Sverige och välja. Men ha ändå i tanken att det går att byta när du väl är i USA om det inte skulle fungera.

När du säger ja ska det kännas rätt för dig. Det är ditt år, ingen annans!
Lycka till!




Förstörd scrapbooking

Ni som har följt min blogg vet nog att jag under min tid i USA köpte en massa scrapbook saker osv. Köpte nya saker hela tiden och satt och pysslade med min scrapbooking.
Nu när jag kom hem satte jag mig och gjorde ett album om min resa Across America. För två veckor sedan satte jag mig för att göra klart den. Hade en stad kvar och sen skulle jag vara klar. På natten hade vi världens regnoväder och på morgonen efter vaknar jag upp till översvämning i källaren. Det var där jag förvarade min scrapbooking. Vi lade ut alla papper och försökte torka. Lite gick att rädda men ändå fick jag fylla tre soppsäckar med scrapbooking.
Korten har jag kvar på datorn och att jag lagt ner pengar på det gjorde inget. Det var all tid jag lagt ner på det som gjorde ont. All tid och energi. Jag var så nöjd och nu är det förstört. Vet inte om jag kommer orka att göra om det. En del av mig vill ändå det så vi får se hur det blir. Men många minnen som jag ville ha i scrapbbokingen som tex biljetter osv är förstört.
Jag har fällt några tårar. Det är bara saker, men ändå...


Detta är oanvända papper. De andra förstörda papprena har bilder på barnen så de kan jag inte vissa.


You have a match!

Nu väntar spänningen med att bli matchad med värdfamiljer.
När du får en matchning kommer de upp på din personliga sida och du får även ett mejl. Nu kan du läsa lite om familjen, var de bor, hur många barn de har, intressen osv. Oftast kan du inte läsa hela ansökan eller se alla bilder direkt förrens efter telefonsamtalet.

Låter denna ansökan intressant så blir nästa steg att värdfamiljen ringer till dig när de läst din ansökan och blir intresserade. Mitt tips är att nästan alltid prata med värdfamiljen på telefonen innan ni bestämmer er för att tacka nej. Jag vet många som tänkt att de ska tacka nej till familjen innan de pratat och efter telefonsamtalet blev det ett ja. Jag är en av dem.

Telefonsamtalet är ett perfekt sätt för att få en känsla om detta kan vara just DIN värdfamilj. Det är också nu både du och värdfamiljen ska ge ett bra första intryck. Det kan vara jobbigt och nervöst att prata engelska. Det är helt okej att säga det till familjen. Säg att det är jättekul att prata med dem men att det kan ta lite tid för dig att vänja dig vid att prata engelska. De kommer att förstå.

Värdfamiljen kommer att ställa frågor och du kommer också få chansen att ställa dina. Min värdfamilj ställde inte så många frågor. De frågade lite om min familj, min fritid och vad jag skulle vilja göra i framtiden. Det var mest lite småprat. Sen fick jag ställa mina frågor. Jag fick även prata med familjens au pair som de hade då och med två av deras barn.
Jag var jättenervös och tyckte att min engelska inte alls var bra, att jag inte fick fram ord etc.
Jag ställde en hel del frågor på telefonen och efteråt skickade jag även ett par frågor via mejl.
Några tips på frågor att ställa:

* Fråga om barnen.
- Hur gamla är de?
- Vad tycker de om att göra?
- Har de några fritidsaktiviteter?
- Går de i skolan? Hur ofta/hur länge? Hur tar de sig till skolan?
- Om de har små barn, kan de prata/gå än?

* Fråga lite om föräldrarna.
- Vad jobbar ni som?
- Vad tycker ni om att göra på fritiden?

* Fråga lite om området.
- Var bor ni?
- Vad för slags område är det?
- Vad finns det att göra där?
- Finns det andra au pairer i närheten?
- Vad kan man göra med barnen i området?
- Finns det möjlighet att plugga där?

* Fråga om själva jobbet.
- Hur kommer mitt schema att se ut?
- Vad för slags hushållstjänster (household duties) kommer jag att göra? Tex städa, tvätta osv.
- Vad för slags aktiviteter förväntar ni er att jag ska göra med barnen?
- Hur ser en vanlig dag ut?

* Andra frågor.
- Har ni husdjur?
- Varför vill ni ha en au pair?
- Har ni varit i Sverige någon gång?
- Kommer jag att ha tillgång till en egen bil på fritiden?

Tänk på att fråga om barnen. Kanske låter som en självklarhet men många kan falla på att de först frågor om de får tillgång till bil, om man kan shoppa bra i närheten osv. Det kan också vara viktiga frågor men familjen ser ju helst att du först och främst ställer frågor om barnen eftersom det är dem du ska ta hand om. Sen kan du ställa de andra frågorna.

Frågan om egen bil på fritiden tycker jag är oerhört viktig. USA är inte som i Sverige. I de flesta städer kan man inte ta sig någonstans om man inte har tillgång till bil. Egen bil ger en stor frihet.

En del tar sina samtal via skype. Även om du är nervös så förösk att le och se glad ut. Det ger ett jättebra intryck. Le även om du pratar i telefon. Det hörs i rösten!

Får du chansen att prata med en av familjens fd au pairer så passa på att fråga hur de har haft det osv. Jag frågade bland annat min fd au pair hur en vanlig vecka såg ut, vad hon gjorde på sin fritid osv. Jag frågade även vad som hade varit det jobbigaste när det kom till själva au pair jobbet under sitt år.

Ett tips är att efter telefonsamtalet sätta sig ner och fundera. Läs igenom deras ansökan som du fått se nu. Har du fler frågor? Skicka ett mejl! Kanske pratar ni igen?!

Gå på magkänslan. Det är svårt att veta bara via telefon och mejlkontakt om detta är familjen för dig när ni väl träffas. Men det ska kännas rätt. Lyssna på magkänslan!


Boston

Nästa stad blir historiska Boston.




Delstat:
Massachusetts

Folkmängd: Ca 617 000 invånare

Boende: När jag åkte till Boston bodde jag på Beacon Inn. Ett mysigt litet ställe med mysiga små rum. En liten bit från själva stan men gick smidigt att ta sig dit med tunnelbanan.




Bästa tid att åka: Jag åkte dit i början på november och det var mysigt men skulle jag åka igen skulle jag åka på våren, sommaren eller tidig höst.

Shopping: Det blev inte så mycket shopping men ett besök på Newbury Street var en självklarhet. En gågata med många exklusiva butiker och restauranger.



Äta: Quincy Market har ett bra utbud med olika mat där man kan handla på olika ställen och sen sitta tillsammans och äta. 

Sevärdheter: Boston är en mycket historisk och vacker stad som påminner om en europeisk stad.
Vill man se det mesta i Boston ska man gå "The freedom trail". Det är ett rött spår som man följer älngs gatan och som tar en till de flesta av Bostons sevärdheter.

 

En sevärdhet är Faneuil Hall som sedan 1742 har varit en mötesplats bland annat för debatter.  
Boston Common är USAs äldsta almänna park där man kan promenera runt. Vid parken finner man även Park Street Church, kyrkan som en gång in tiden var det första landmärke som resenärer såg när de kom till Boston.
En annan sevärdhet är Quincy Market, en marknadsplats där det säljs en mängd olika mat. Man kan köpa mat från olika stånd och sen sitta tillsammans och äta.


Faneuil Hall


Boston Common


Park street church



Ett måste när man är i Boston är att ta sig till Harvard, USAs äldsta universitet som ligger i Cambridge, en förort till Boston. Hit går det att ta sig med tunnelbana. Ta er en promenad runt universitetsomårdet och avsluta med att gå in i shopen. Det är även här som de riktiga studenterna köper sig sina kläder. Såklart man var tvungen att köpa sig en riktigt amerikansk collegetröja med Harvard tryckt på bröstet.


En staty över grundaren, Harvard.


Inne på universitetsområdet.

Att tänka på

Jag hade bara en dag i Boston så jag hann inte med allt. Ett besök till hamnen tycker jag att man borde få till även om jag inte fick det.
Är det baseball säsong skulle jag rekommendera att försöka få en biljett till hemmalaget Red sox matcher på The Fenway park. Det gissar jag är en upplevelse.

Promenera sedan längs the Freedom trail so får du se det mesta som historiska och fina Boston har att erbjuda!


Ett år sedan

För exakt ett år var jag i NYC för att påbörja min resa Across America. Känns konstigt att det var ett helt år sedan.
Men det var en helt fantastisk månad med många nya spännande platser, äventyr, härligt sällskap och minnen för livet.

Idag, ett år senare, minns jag och ler vid tanken på den underbara månaden!


RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se