Skillnader i Childcare

I dag vaknade jag redan klockan sju. Solen sken in och jag hörde fåglarnas kvitter. Inte så dåligt! Låg dock kvar i sängen ett bra tag och slappade.
Vid frukosten läste jag och min värdmamma en intressant artikel. Den handlade om childcare.

I USA jobbar två tredjedelar av alla mammor när deras barn fyllt ett år. För 40 år sedan gjorde bara 17 procent det.
Det är riktigt dyrt med childcare i USA och de senaste åren har det bara ökat. Att ha sitt barn på dagis fulltid kan kosta så mycket som 15,000 dollar för ett år. Att ha en barnvakt på heltid kan kosta mellan 400 dollar till 1000 dollar i veckan.

I artikeln stod det att i dem flesta länderna i Europa så anses hög kvalité på childcare som en rätt man har som medborgare. Regeringar ser det som en investering i framtiden. Och det finns många bra dagis och förskolor med mycket hög kvalité. I USA är det svårt att hitta bra sådana, de som har bra kvalité har inte många platser och det kan vara över 2 års väntetid. 

I USA finns det ingen obligatorisk betald föräldraledighet. Det finns alltså inget som säger att man måste få betalt om man går på föräldraledighet. I en undersökning visade det sig att 168 av 173 länder är garanterad betald föräldraledighet. Bara USA, Lesotho, Papua New Guinea, Liberia och Swaziland misslyckades med att göra det.

I artikeln skrev dem också att andra länder nu också inkluderar papporna i föräldraledigheten. De nämnde Sverige, där alla arbetande föräldrar är berättigade till 16 månader betald ledighet för varje barn. Och mammor kan ta ut 480 dagar och få 80 % av lönen.

Min värdmamma tror att i USA kan man vara hemma med sitt barn i  6 veckor och få betalt. Man kan vara hemma 3 månader utan lön men sen måste man tillbaka till arbetet. Hon var inte säker och jag ska fråga min värdpappa hur det ligger till.

Oj, detta blev visst ett ganska långt inlägg men jag tycker det är så intressant hur stora skillnader det kan vara, speciellt mellan länder som båda är så utvecklade. Detta är något jag har tänkt på mycket under mid tid här och pratat mycket om.
Det är detta som gör att jag absolut vill skaffa barn och låta dem växa upp i Sverige. Vilken skillnad det är. I USA får man vara hemma i 6 veckor. 6 veckor. I Sverige får man vara hemma 16 månader. Jag skulle inte vilja lämna ifrån mig mitt barn när det är 6 veckor gammalt.
Jag blir dock lite förundrad. USA som ska vara ett så bra och utvecklat land har inte detta när det gäller föräldraledighet. Om man tittar på de andra länderna som inte har det så är det länder i Afrika osv och så USA. Tycker att det känns konstigt. Man tycker ju att USA borde ha det lite bättre när det gäller sånt.

Vi i Sverige har det väldigt bra och vi borde ta vara på det och uppskatta det. Jag vet i alla fall att mina framtida barn ska födas och växa upp i Sverige. Och jag ska spendera deras första tid här på jorden tillsammans med dem. För jag har möjligheten till det och det är jag tacksam för.



Artikeln är från tidningen "Parade". www.parade.com

Kommentarer
Postat av: Angelica

Det måste kännas hemskt att lämna ifrån sig sin 6 veckor gamla baby...

2009-07-20 @ 04:44:18
URL: http://angelicai.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se