Across America med SuntrekJag gjorde en tre veckors resa Across America med Suntrek.  Det finns ett par olika organisationer som gör resor som detta, Suntrek och TrekAmerica bland annat. Som Au pair får man 20 % rabatt om man reser med Suntrek. De har en massa olika resor, den populäraste kanske är när man åker en vecka eller två längs västkusten.
Den resan jag tog heter Across America Westbound (SRAA).  Vi startade i New York, åkte söderut och sen slutade vi i Los Angeles. Man färdas i en minibuss som kan ta upp till 13 personer. Under resan har man en guide/ledare som kör bilen och tar en dit man ska. Att ha en guide/ledare är jättebra, skönt och det känns tryggt. Hon/han tipsar om platser att se, mat att äta och mycket mer.
Vi hade en lodging resa vilket betydde att vi bodde i stugor på campingplatser, motel, hostel och hotell. Andra resor har camping vilket betyder att man tältar nästan varje natt.
På de flesta resor betalar man 150 dollar till en food Kitty. Alla, även guiden, lägger dem pengarna och för dessa pengar köper man frukost och de gånger man är så man kan laga sin egen mat köper man middag för dessa pengar som man sen lagar tillsammans på gasolkök.

De flesta som åker på dessa resor åker själva så tveka inte om du är själv. De flesta är i samma situation som du och du kommer hitta vänner under resan, kanske för livet. Du kommer garanterat att ha det jättekul!

Är ni sugna på att resa, kolla in deras hemsida som ni hittar här!

Across America Westbound (SRAA)
Hur vår resa såg ut dag för dag:

Dag 1 New York

Dag 2-3 Washington DC

Dag 4 Appalachian Mountains

Dag 5 Nashville

Dag 6 Memphis

Dag 7-8 New Orleans

Dag 9 Houston

Dag 10 Austin

Dag 11 Carlsbad Caverns

Dag 12-13 Santa Fe

Dag 14 Canyon de Chelly

Dag 15 Monument Valley

Dag 16 Lake Powell/Western Ranch

Dag 17 Grand Canyon

Dag 18-19 Las Vegas

Dag 20-21 San Diego

Dag 22 Los Angeles


Som sagt, denna resa är på 22 dagar och kostar 2530 dollar.
På min resa var vi 9 st resenärer och så vår guide. Vi var i alla åldrar (från 19 -65 år) och från olika länder (Tyskland, Schweiz, England, Holland, Australien, Sverige). Vår guide var från USA.
Vi kom jättebra överens och hade jättekul ihop! Man kommer nära varandra eftersom man umgås nästan dygnet runt. Vi hade en jättebra guide som verkligen gjorde vår resa perfekt!
Att göra en sån här resa är ett perfekt sätt att se USA. Man färdas mycket i bilen men man vänjer sig vid det. Man får se så otroligt mycket!

Som jag nämde tidigare så kostade själva resan som jag tog 2530 dollar. Sen kostar food kittyn 150 dollar. Utöver det måste man boka och betala flyg dit och tillbaka. Sen får man också räkna med en hel del fickpengar för mat, shopping och aktiviteter. Jag gjorde av med kanske mellan 2000 - 3000 dollar.
Sammanlagt har jag räknat att hela resan gick på ca 40 000 svenska kronor. Då har jag inte räknat med kostnaderna för att ta sig till New York och för att ta sig hem från Los Angeles. Så det blir ju en hel del pengar men det enda jag kan säga är att det var det absolut värt. Jag ville njuta av resan, äta det jag ville och göra de aktiviteter som erbjöds, till exempel helikoptertur över Grand Canyon, jeeptur i Monument Valley, ridning, entré till Graceland, entré till museum osv.  

Jag kan inte säga så mycket mer än att jag verkligen rekommenderar detta sätt att resa.

Har ni frågor så tveka inte att höra av er så ska jag svara så gott jag kan.

Jag kommer även, i flera inlägg, skriva om resan och visa bilder. Hoppas ni tycker om det!

MAT

Åh vad jag äter. Men det finns ju så mycket gott.

Idag åt jag och min syster Thai och taco buffé. Behöver jag säga att jag var mätt efteråt?!
Vänner

Jag har underbara vänner och idag fick jag träffa några av dem. Det blev fika, mat och en massa prat. Underbart! Vänner ger en energi och glädje. Precis vad jag behövde.

Bara två av vännerna fastnade på bild!


Golf

Idag blev det lite golf med pappa. Annars har jag varit och handlat lite och haft fredagsmys med godis. SVENSKT GODIS!!

Hoppas ni har en bra fredag!


Frågor och svar del 9

Postat av: maria
hej först och främst, suuuperbra blogg, jag hittade din blogg för kanske 2 veckor sen och jag har läst hela ditt arkiv och är nu ikapp =)
det jag undrar är när man åker som au pair med cultural care så ska man ju göra en hälsoundersökning, stämmer inte det? Men vad är det för hälsoundersökning, antar att du gjorde en sådan? så kan du inte berätta:)
jag själv skulle vilja bli au pair, så jag hoppas bara jag en dag tar mod till mej och gör det, för det skrämmer mej, fast samtiigt så verkar det vara urkul!

Svar: Tack så jättemycket Maria! Ja, man gör en hälsoundersökning. Man går till en doktor som gör en vanlig undersökning, de tittar på syn, hörsel, vikt, längd osv. Inget speciellt. Bara en vanlig hälsoundersökning. 
Ta chansen och åk, du kommer inte att ångra dig!
 
Postat av: Emelie
Hur länge stannar ni på varje plats ungefär? Åkte du själv eller med någon? Om själv, är det enkelt att komma in i gruppen då, om du förstår hur jag menar?

Svar: Under resan stannade vi en natt på de flesta ställena. På några ställen stannade vi två nätter. När jag får in bilderna i min dator kommer jag att berätta ALLT om resan. Jag åkte med min syster vilket var jätteskönt. Hälften av gruppen åkte själv och hälften hade med sig någon. Men man kommer in i gruppen snabbt och alla var öppna och snälla. Så åker man själv är det lätt att komma in i gruppen.

Postav av: Erajc
hej! grymt att du bloggar om ditt liv i US tycker jag. jag har precis hittat hit och har inte hunnit läst så jättemånga inlägg, så min fråga har du säkert redan besvarat/skrivit om tidigare. men hur gick du till väga när du bestämde dej för att testa på att vara au pair och vad är det bästa med att vara det? :)

keep it up!

Svar: Tack så mycket! Jag har alltid drömt om att åka till USA. Jag älskar barn och ville förbättra min engelska så då var detta en perfekt kombination. Det bästa är att man får se USA och den Amerikanska kulturen på nära håll, inte som en turist. Man träffar en massa olika människor. Man växer som person och man får minnen för livet!

Postat av: Caro
hej!!åh du fattar inte vad sugen jag blir på att åka när jag läser din blogg,har läst igenom hela nu hihihi,,, jag har lite frågor typ:)

- får du följa med på alla saker din "familj" gör?
- betalar din värd familj mycket, eller vad betalar dom?
- studerar du något i usa?
- det med 200 timmar som man måste vart med barn, skulle du kunna ge några exempel?:)
-jag är bara 14 år, men hur gammal tycker du att man ska vara när man börjar planera resan??
tack så hemskt mycket för svar, och hoppas du orkar svara:) ha så jätte kul i usa!!

Svar: Hej!
- Ja, min familj låter mig följa med på deras familejsaker. I början följde jag med på allt. Men efter ett tag kände jag att det var viktigt att vara ifrån familjen ibland också på sin lediga tid. Men de frågade ofta mig när de skulle göra något om jag ville följa med.

- Min värdfamilj var otroligt snälla. De betalade min mobiltelefon plus räkningen. Jag hade en egen bil och vi delade på bensinkostnaderna.

- Jag tog 3 silver bay kurser. Då åker man iväg en helg med en massa andra au pairer och läser och leker lite och får på så sätt ihop sina pengar. Sen pluggade jag även en kurs på college.

- Jag fick ihop mina 200 timmar genom att vara barnvakt åt min kusin och vara barnvakt åt min mamma jobbarkompis barn. Jag tog även med att jag hade haft praktik på dagis.

- Du kan börja tänka och drömma redan nu, det gjorde jag. Men på allvar kan du börja planera när du är 18 år för då kan du börja ansöka.

Lycka till med allt!

Postat av: Isabella
Hej det verkar som om du har det toppen i USA! Jag funderar själv på att börja jobba som au pair, men hur är det? Vilket företag arbetar du hos? Och när började du söka in. Jag tänkte söka efter studenten (går i 2an nu)... Hade du 200 barnvaktstimmar då du sökte och hur lyckades du få ihop alla dem? Och sista frågan jag kan komma på nu, var du bra på engelska innan du reste??
Det skulle vara jättebra om jag fick svar på dessa frågor! För det verkar vara underbart kul att åka iväg som au pair!
Isabella

Svar: Jag åkte med Cultural Care Au pair (EF). Jag sökte in efter jul när jag gick i trean på gymnasiet. Jag fick ihop mina 200 timmar genom att vara barnvakt åt min kusin och vara barnvakt åt min mamma jobbarkompis barn. Jag tog även med att jag hade haft praktik på dagis.
Jag hade VG i engelska och kände att jag kunde prata och förstå engelska. Men man lär sig en hel del under sitt år. Lycka till!

Postat av: Cecilia
Jag älskar din blogg!

Är så glad att du börjat skriva efter uppehållet! Kommer du fortsätta blogga när du åk hem?

Svar: Tack så jättemycket, det värmer. Jag kommer att skriva nu när jag är hemma. Jag kommer att försöka ta tid att svara på frågor, ge tips och idéer osv.

Postat av: Linda
Jag gillar verkligen din blogg mathilda. Jag är själv au pair sedan 6 veckor tillbaka i Philly. Och din blogg har faktiskt hjälpt mig enormt mkt:)
Din sista månad verkar har varit super, funderar också på att göra nån sån resa i slutet av året, men jag undrar lite vad det var för något du åkte med och hur mkt det kostade?:)

Svar: Tack Linda! Jag åkte med Suntrek och den resan jag åkte med kostade ca 2000 dollar innan resan. Sen gjorde jag av med ca 2000 dollar under själva resan. Men det var det verkligen värt!

Postat av: Anonym
hejsan, fin blogg ! Jag har lite frågor som jag hoppas du kan svara på (:

1. Väljer man innan man åker till USA vilket collage man vill gå på och vilka kurser man vill läsa?

2. Vilken tid på året tycker du är bäst att åka? Jag menar med tanke på tiderna man kan söka till college. För jag tänkte åka i början av sommaren när jag har slutat trean.

3. Hur fick du ihop dina 200h barnpassning?

4. Har du träffat folk sen du kom till USA som du inte kände innan och börjat umgås med dom? (svenskar)

tack på förhand :D

Svar: Hej! Tack så mycket!

1. Nej, man väljer det när man kommer till USA.

2. Jag tycker att början på sommren är en bra tid. För då kan du antingen plugga på hösten eller på våren.

3. Jag fick ihop mina 200 timmar genom att vara barnvakt åt min kusin och vara barnvakt åt min mamma jobbarkompis barn. Jag tog även med att jag hade haft praktik på dagis.

4. Jag har träffat jättemånga härliga människor från världens alla hörn. Jag har fått svenska vänner för livet som jag aldrig skulle ha träffat i Sverige.

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Postat av: Veronika
Ska din familj ha en ny au pair efter dej? Har följt din blogg ett bra tag nu, verkar som att du har haft två underbara år! :)

Svar: Nej, min värdfamilj ska inte ha en ny au pair efter mig. De ska istället ta hjälp av en nanny eller barnvakt när det behövs.

Postat av: Amanda
jättebra blogg! jag skulle också vilja åka iväg & det verkar så sjukt kul! om man studerar där kan man få en "klar" utbildning så man nästan kan börja jobba inom ett år när man kommer hem då? och vart får man tag på intyg att man passat barn i 200 timmar, räcker det inte att till exempel passa grannens barn eller småsyskon? tack för en bra blogg! :)

Svar: Tack Amanda! Åker du som au pair kan du tyvärr inte plugga så du får en klar utbildning. De personer vars barn du passar skriver ett intyg som du sen skickar till organisationen. Det räcker absolut att passa dina småsyskon eller grannens barn.
Lycka till!

Postat av: Johanna
Hejhej! Måste bara börja med att säga att din blogg är jättebra! Vill själva åka som aupair när jag tagit studenten, så nu undrar jag hur du fick kontakt med din familj? Genom EF eller liknande eller på egen hand? :)

Svar: Tack så mycket Johanna! Jag fick kontakt med min värdfamilj genom EF (Cultural Care au pair). Lycka till!


Detta var de frågor jag fått de senaste veckorna. Nu när jag är hemma ska jag försöka svara på fler frågor och även göra en sammanställning av de vanligaste frågorna. Ska också ge tips och idéer. Hör gärna av er om det är nåt speciellt ni vill veta.
När bilderna från min resa fungerar i min dator kommer jag att skriva och berätta ALLT om den.


Lite tankar

Sitter här hemma i soffan just nu. Sitter och tänker lite.
Det är några som har förberett en men ändå kan man faktiskt inte tänka sig hur det kommer kännas att komma hem. Det är underbart att komma hem och få träffa sin familj igen. Men jag har inget jobb och många av mina vänner bor inte här längre.
När jag var hemma över jul var alla hemma och det hände alltid saker.
Jag saknar USA där det alltid hände något och mina vänner var nära. Jag saknar min värdfamilj, jag saknar barnen jättemycket. Jag vill bara krama om dem.

Det är en stor omställning. En omställning man inte är beredd på. Men jag gissar att det kommer bli bättre med tiden. Det tar sin lilla tid att vänja sig vid allt.

Nu ska jag packa upp och fixa lite i mitt rum. Sen får vi se vad som händer.


Valvaka

Sitter och tittar på valvakan nu. Somnar snart här i soffan.

Tyckte jag passade in att komma in på rätt dag så jag kan komma hem och bestämma Sveriges framtid.

Fick rösta för första gången i år också. Kul!

Hemma

Nu är jag hemma. Det känns konstigt och jag vill vara på två ställen samtidigt.

Det var jobbigt att säga hej då. Jag grät och på flygresan förstod jag att jag lämnade allt och då började jag gråta. Usch, så jobbigt! Vill bara krama om mina barn. Det jobbigaste är att jag inte vet när jag kommer få göra det nästa gång.

Hade en skön men lång flygresa. Satt i en exitrad så jag hade gott om benutrymme. Skönt!
Var kul att komma hem. Pappa och jag åkte och spelade golf. Kul!

Ska ha en skön och slapp vecka nu innan jag tar tag i jobbsökandet. Känns konstigt att inte riktigt veta vad man ska göra.  

Nu är jag så trött efter att ha varit vaken sen lördagmorgon och håller på att somna framför skärmen. Så nu blir det sängen.

God natt!

Ps. Mitt mål var att lägga upp bilder från resan imorgon men mina minneskort fungerar inte så det måste jag fixa.

Don't cry, smile

Don't cry because it's over,
smile because it happened.

Jag kan inte forsta att jag aker hem imorgon. Den har kvallen har varit hemskt jobbig. Tararna har sprutat fast jag forosokte vara stark framfor barnen men det gick inte sa bra. Usch, det gor ont! Kan inte forsta att jag ska lamna detta.

Men imorgon beger jag mig hemat till Sverige. Ska bli sa kul att se familj och vanner igen.

Men som sagt, just nu ar det mest jobbigt. Var hos doktorn idag ocksa och fick hem 6 olika mediciner. Har bihaleinflammation och nat med lungorna. Ja, alltid ska det vara nagot.

Nu maste jag fixa det sista.

Vi hors nar jag ar pa svensk mark.

Konstig kansla

Har precis sagt hej da till mina vanner efter att de varit har. Har en san konstig kansla just nu. Jag var inte sa ledsen for jag fattar inte att jag ska aka hem. Det kanns som att vi ska traffas nasta helg, ga pa bio, planera en massa roliga saker osv.

Men ikvall sa jag hej da till mina vanner och imorgon ar det sista dagen tillsammans med min familj. Har verkligen inte fattat alltihop. Men pa lordag flyger jag hem. Vill skratta och grata pa samma gang. Har en kansla som jag inte kan satta ord pa. Jag kanner mig lite tom, jag har byggt upp ett liv har i tva ar som jag nu ska lamna. Jag vill inte. Samtidigt ar jag lite redo att komma hem och skapa nya drommar och mal. Men att jag ska lamna allt detta har jag inte fatta. Kommer att sakna allt sa mycket, alla manniskor, omradet, engelskan, min skona bil, min mobil med alla harliga sms osv. Ska jag lamna allt detta? Nar kommer jag tillbaka igen? Usch! Ska verkligen ta till vara pa dagen imorgon!

Lite fix nu, sen blir det sangen.

4 dagar

Om fyra dagar ar jag pa flygplatsen. Wow! Kan inte fatta det!

Igar akte ag till posten och postade en stor kartong med en massa saker. Det gick pa 130 dollar vilket jag tyckte var ett bra pris. Sa nu ska jag packa en till tankte jag sa slipper jag oroa mig over vikten pa mina resvaskor.

Skulle garna vilja skriva om hur allt kanns men jag hittar inte tiden. Jag jobbar pa dagarna och pa kvallarna och natterna jobbar jag.

Nu har jag 2 timmar rast och dessa 2 timmar ska jag vara riktigt effektiv. Tiden bara springer ivag.

Hoppas allt ar bra med er!

3 soppsackar med klader

Hur mycket klader kan man samla pa sig pa tva ar?
Ja, en hel del fick jag erfara idag nar jag tog ut ALLA klader fran garderober och lador. Forstod inte hur jag skulle fa ner alla klader i vaskor och kartonger. Holl pa att bryta ihop nar min vardmamma kom till min raddning. Hon ar bra pa att rensa och fick mig att slanga en hel del. 3 stora svarta soppsackar med klader fick vi ihop. Herregud!
Lite fajt hade vi allt om vad som skulle slangas och sparas, mest pa skoj men min 6 aring sa: "sluta braka, lat henne ta med sig hem vad hon vill". Sa sot!
Det var svart att slanga klader men nu kanns det bra och jag ar sa tacksam for min vardmamma att hon hjalpte mig. Annars hade dessa saker akt med hem till Sverige, det hade varit mycket pengar och vikt.
Idag har jag aven fixat med hej da presenter, berattar senare vad det ar. Pa kvallen hade jag lite kalas for tva av mina barn. Killen fyllde ar nar jag var och reste och 6 aringen fyller ar en vecka efter att jag har akt hem sa de fick presenter och vi sjong och at cupcakes. Kul!
Jag har varit har nar killen fyllt 3, 4 och 5 ar. Kan inte fatta det!
Nu maste jag sova! Jag och min vardmamma borjade titta pa filmen "Man som hatar kvinnor". Sa kul att se alla svenska skadespelare, hora svenska och se engelsk text. Sa kul!
Vi hors! Detta kommer bli en hektisk vecka! Bast att fa lite somn...

Ett smakprov pa resan

Har kommer nagra bilder fran min underbara resa. Resten kommer nar jag kommer hem till Sverige. Bara 10 dagar kvar. Laskigt! Skriver mer om alla kanslor infor det en annan dag.
Idag ska jag mysa med min lilla tjej!


New Orleans


Texas


Ridning i Lake Powell
bild fran hela resan!
Grand Canyon
Vid limon som tog oss till EMMYGALAN!


Jag pa roda mattan!


Jag med min blivande stjarna!


Det finns sa mycket bilder. Men har var nagra. Resten laddar jag upp nar jag kommer till Sverige!


I´m back

Efter en underbar resa ar jag nu tillbaka i Albany. Kan inte med ord beskriva hur underbart och fantastiskt roligt jag hade på resan. Härliga människor som jag redan saknar otroligt mycket. Har fått uppleva så mycket och jag är så otroligt tacksam över allt.

Kändes konstigt att komma tillbaka igen. Men det var så kul att se min värdfamilj igen. Barnen blev så glada men de är ledsna över att jag ska åka igen. Men jag övertalar dem att vi inte ska gråta utan skratta och ha roligt.
I går när jag sa god natt till pojken, tittade han på mig och frågade: "will you be here in the morning?". Åh, det gjorde så ont! Snart lämnar jag dem igen... Inte lätt!

Nu är det sent och jag ska upp tidigt imorgon så jag måste sova. Men jag uppdaterar snart igen, det lovar jag!

Tack för att ni fortfarande följer med mig trots dålig uppdatering.

RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se