Ett sista inlägg...

Den 24 juli 2008 skrev jag det första inlägget här på bloggen. Då var jag nervös men så otroligt förväntansfull inför vad mitt år som au pair i USA skulle erbjuda. Jag hade drömt om det ända sedan jag var 12 år och nu skulle min dröm bli sann.

Den 25 augusti bar det av till andra sidan Atlanten. Det blev inte ett, utan två helt oförglömliga år. Ord kan inte beskriva dessa år. Jag fick uppleva hur mycket som helst, alltifrån att köra automatbil och göra barnens lunchlådor till att fira riktiga Amerikanska högtider som Halloween, Thanksgiving och 4th of July. Jag har sett en massa sport som bland annat basket i Madison Square Garden och se New York Yankees spela baseball. Jag reste och såg mycket av det som USA har att erbjuda. Har räknat ut att jag besökt 22 st av USAs delstater.
Jag skulle kunna hålla på och skriva i evigheter om alla underbara saker jag fick vara med om.

Jag fick också en helt underbar värdfamilj som jag nu räknar som min andra familj. Jag fick se mina fyra älskade barn växa upp och jag fick vara med när den minsta lärde sig gå och prata, när barnen hade sin första skoldag, när de tappade sin första tand och när de lärde sig cykla utan stödhjul. Underbara minnen! Jag har jättebra kontakt med dem fortfarande och har varit och hälsat på tre gånger sedan jag åkte hem. Att komma tillbaka till USA känns nu som att komma hem. Nästa steg blir att få dem att komma till Sverige. Vore så kul att få visa upp mitt hemland för dem. Jag fick inte bara en extra familj utan även en extra släkt som jag fortfarande har en fin kontakt med.
Under mina två år fick jag även vänner för livet från världens alla hörn. Har varit och besökt några i både Australien och Thailand.
Mina två år som Au Pair är oförglömliga.

Idag den 26 augusti, nästan exakt fyra år efter att jag begav mig över atlanten mot mitt stora äventyr, skriver jag mitt sista inlägg här på bloggen. Jag har dragit ut på det men jag finner inte tiden att sitta ner och skriva. Imorgon flyttar jag iväg för att börja plugga på universitet och då börjar ett nytt spännande kapitel i mitt liv.

Att säga hej då till bloggen gör ont. Den var en stor del under min tid som au pair. Och jag vill tacka alla er som har följt mig här via bloggen. Utan er hade det inte varit roligt att blogga. Jag älskade att blogga och det är så roligt att bläddra tillbaka och läsa. Ett riktigt härligt minne!
En del vänner som jag fortfarande har kontakt med mötte jag här via bloggen.
Bloggen var en stor del av mitt au pair liv och jag vill från hjärtat säga TACK till er mina kära bloggläsare. Tack för att ni varit så trogna och följt mig.

Jag kommer inte ta bort bloggen då jag själv älskar att bläddra tillbaka och läsa om allt. Men jag hoppas också att folk fortfarande kommer hamna här och finna den hjälpsam för er som är blivande au pairer. Jag hoppas att den fortfarande kan vara en inspiration till er.

Hamnar ni här för att ni funderar på att åka som au pair har jag ett tips till er:
Ta chansen att åka! Det är en fantastisk upplevelse!
Jag skulle inte vara den jag är idag utan mina au pair år. Man lär sig mer om sig själv, att stå på egna ben, ta ansvar, vara självständig och man får mer självförtroende.
Jag är så otroligt tacksam över mina år som au pair. Att åka som au pair är det bästa jag har gjort!
Nu blickar jag framåt mot nya utmaningar. Men minnena och min värdfamilj kommer jag alltid att bära med mig.

Tack igen kära bloggläsare! Ni är bäst, utan er ingen blogg. Lycka till med allt. Kanske ses vi och hörs en annan gång!

Som sagt, jag hoppas ni fortfarande kommer att finna min blogg som en inspiration och hjälp. Har ni frågor som min blogg inte kan ge svar på tveka inte att höra av er till mig.
Då jag förmodligen inte kommer att kika in här regelbundet så ger jag er min mejladress: mathilda_olsson@hotmail.com

Många kramar
Mathilda
Vanliga frågor och svar

Har under tíden jag bloggat fått in massor med frågor.
Jag har svarat på de här i frågelådan men tänker att det är väldigt mycket att gå igenom och läsa så jag har här samlat de vanligaste frågorna.
Hoppas det hjälper er. Gå gärna in i kategorin "Tips till blivande au pairer" för att läsa om hela processen från att bestämma sig för att bli au pair tills man åker iväg. 

Vilken organisation ska man åka med?

Jag åkte med Cultural Care Au Pair (EF). Man hör både bra och dåliga saker om den organisationen men jag har bara bra saker att säga om dem. Jag är nöjd och ångrar inte att jag åkte med dem. Det var väldigt hjälpsamma och svarade på alla frågor jag hade. Jag skulle rekommende blivande au pairer att åka med Cultural Care.
Deras hemsida hittar du här: http://www.culturalcare.se/  

Hur många barntimmar måste man ha?

Man måste ha minst 200 timmars barnerfarenhet. Jag fick mina timmar genom att ha praktik på dagis, vara barnvakt åt min lilla kusin och genom att vara barnvakt åt min mammas arbetskamrats barn.
Ta kontakt med släkt och vänner för att hitta barn att vara barnvakt åt och på så sätt få ihop dina timmar.

Hur bra engelska måste man kunna?

Jag vet att många är nervösa för sin engelska. Men jag vet av erfarenhet att vi svenskar överlag är väldigt bra på engelska om man jämför med andra länder. Man förbättrar sin engelska också otroligt fort när man kommer dit eftersom man måste prata engelska.
Så det räcker med ett G. Engelskan kommer ni att klara av och en anledning till att åka som au pair är ju för att förbättra sin engelska.


Måste man ha körkort?
Man kan ansöka utan körkort men för att kunna åka iväg som au pair krävs det att man har körkort.

Hur fungerar det med visum osv?

Det enda lagliga sättet att åka som au pair är via en organisation. Det är via dem du skaffar ett visum. Du får av organisationen en massa papper att fylla i och sen får du besöka den Amerikanska ambassaden. Du får ett visum på 12 månader men får stanna i USA i 13 månader.

Måste man gå i skolan när man är au pair?

Som au pair måste du plugga 6 credits. Det finns olika sätt att få ihop sina credits på. 3 credits tog jag genom att ta en kurs på ett Amerikanskt college. De andra 3 creditsen tog jag genom att åka till Silver Bay. Det var en helgkurs där man hade lektioner på dagarna och lek på kvällarna. Man var flera hundra au pairer samtidigt där och det var ett roligt och smidigt sätt att få ihop sina credits på.
Så det finns lite olika sätt att få ihop sina credits på.


Vad får man i lön?

När jag var au pair fick man 197 dollar i veckan, tror det ligger runt samma nu. Men då får man tänka på att det mesta av dem pengarna enbart ska gå till nöjen. Boende och mat har man redan så min lön lade jag på shopping, bio och äta ute. Resten lade jag undan till resor.

Vad måste man betala för att åka som au pair?

Deposition 2 495 kr (fullföljer man au pair året så får man tillbaka dessa pengar)
Subventionerad flygavgift (okt-juni) 1 495 kr
Subventionerad flygavgift (juli-sep) 1 995 kr
Hälsoundersökning, cirkapris 800 kr
Au pair visum, cirkapris 1 200 kr
Polisregisterutdrag 172 kr
Internationellt körkort 230 kr

Sen finns det några tilläggstjänster som man kan välja att köpa:

Avbeställningsskydd 375 kr
Försäkringspaket 1 (försäkring för 13 mån) 4 500 kr
Försäkringspaket 2 (försäkring & sporttillägg för 13 mån) 5 000 kr
Cultural Care Club Au Pair 395 kr
Simkort till mobilen 200 kr
Passfodral 50 kr

Jag räknade ut att jag betalade ca 10 000 kronor innan jag åkte iväg som au pair.


Hoppas det hjälpte lite att samla ihop de vanligaste frågorna. Hittar ni inte er fråga i frågelådan så hör av er så svarar jag gärna så gott jag kan.


Hello!

Här har jag inte hängt allt för ofta. Ser att det fortfarande är en mängd besökare varje dag och även flera har kommenterat att ni vill att jag ska blogga mer. Till er vill jag bara säga FÖRLÅT!!!
 
Kan berätta att jag för två veckor sen var och hälsade på min värdfamilj. Så kul att få se dem igen, barnen har växt ännu mer. Det känns verkligen som att komma hem när man kommer dit. Underbar känsla! Det blev bara en kort vistelse på lite mer än en vecka men jag är så glad och tacksam att jag ens kunde komma på besök nu i sommar. Det var underbart sommarväder med 30 grader och sol nästan varje dag. Så härligt och jag njöt av att få leka och mysa med mina barn.

Innan jag åkte hem spenderade jag två dagar i min absoluta favoritstad: New York City!!!
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se