Frågor och svar del 3

Postat av: Lina

Hej! :) Jag ska åka iväg som au pair till våren. Längtar så oerhört mkt!! :D
Undrar om du skulle du rekommendera att bo i NY?
Det låter ju flashigt och spännande men det kanske kan bli lite väl mkt i längden? Jag vet inte..? Det lockar ju minst sagt att bo i The big apple! :D

Sen undrar jag om du har tips på vad man kan ta med för presenter att ge till värdfamiljen?
Tack! :)


Svar: Hej Lina! Jag skulle rekommendera att bo i NY. Dels för att östkusten är fin och det finns så många städer och plaster att se. Men jag tror du menar NYC. NY är delstaten. Det är inte så många au pairer som bor i själva New York City utan de som bor nära bor utanför och kanske har 30-40 minuter med tåg in till NYC vilket inte är illa och då spenderar många helger inne i staden. Jag bor i delstaten New York men bor 2 1/2 timme från NYC. Det som är bra med att bo i NY är att det är nära till andra städer och man kan resa runt på östkusten, man kan även ta sig till Kanada om man vill.

Presenter till värdfamiljen är alltid lite klurigt. Men jag skulle rekommendera det vanliga som är typiskt svenskt. Barnböcker av Astrid Lindgren, Sverigetröjor, svenskt godis, Kosta Boda eller Orrefors glas till värdföräldrarna, pussel eller ritböcker med motiv från någon svensk barnboksfigur. Kanske finns det något speciellt från just din hemstad? Men jag skulle köpa något som är svenskt för det uppskattas.
Till min äldsta (7 år) köpte jag boken om Pippi Långstrump. Till fem åringen köpte jag ett pussel med olika motiv som bland annat Emil, barnen i bullerbyn, Karlsson på taket och Madicken. Till pojken på tre år köpte jag en plastbil från Vikingtoys (som är svenskt). Till den minsta köpte jag en mjukiskanin från Ikea. Sen fick alla barnen en varsin Sverigetröja. Värdföräldrarna fick ljuslyktor från Kosta Boda.
Hoppas detta hjälpte lite!


Postat av: Alexsandra

Vad ska man packa inför ett år i USA?
Hur mycket får man veta om familjen vid en matchning? (innan de ringar osv)
kram!

Svar: Hej Alexsandra! Packningen var det som jag hade störst problem med. Jag vet att jag frågade au pairer den frågan också. Till svar fick jag: Packa så lite som möjligt. Jag packade ur i sista stunden men hade ändå med mig kläder som jag nu ett år senare inte har använt. Så mitt tips när det gäller kläder är att bara packa dina favoriter för du kommer absolut att vilja köpa nytt här. Skulle du sakna något kan man ju alltid skicka det. Sen skulle jag ha som tips att packa ner lite bilder på din familj och dina vänner. Bland annat till dig själv som du kan ha i rummet men också som du kan visa för värdfamiljen. Har du några fler specifika frågor kring packningen så hör gärna av dig så ska jag hjälpa dig så gott jag kan för jag vet att packning är ett stort problem.

Innan familjen ringer får man på sin au pairsida en kort beskriving av vad barnen heter och hur gamla de är. Man får också veta lite kort om vart de bor och vad de har för intressen osv. Sen, beroende på familj, får man se hela deras ansökan (vilket ger svar på många frågor och innehåller mycket information) och man får också se några bilder på familjen. Vissa familjer väljer dock att göra hela ansökan synlig först efter att man har pratat i telefonen.


Postat av: Linda

Hejsan!

Hamnade på din blogg av en slump och du verkar ha det fantastiskt bra i USA!

Jag har själv funderat på att åka och jobba som au pair utomlands i flera år och eftersom jag har gått barn och fritidsprogrammet på gymnasiet skulle det nog inte vara några problem att få familj.

Dock är det så att jag inte har något körkort och det verkar nästan som att det är obligatoriskt, iaf om man ska till Usa? Eller finns det möjlighet att åka ändå?

Kram!

Svar: Hej Linda! Om man ska åka som au pair till USA (i alla fall genom en förmedling) så måste man ha körkort. Man kan påbörja sin ansökan utan körkort men man kan inte börja matchas med en familj förrän man har körkort.


Postat av: Lina
Hej!
Jag vill börja med att säga att jag älskar din blogg! jätte kul att höra om hur du har det som au pair i USA :D. Jag har några frågor.
1.Hur mycket engelska har du lärt dig sedan du kom till usa?.
2.Är det inte svårt i början att veta hur man ska uttrycka sig på engelska?.
3.Tror du att du kommer flytta till usa sen?
4. Hur bra var din engelska när du åkte?

hoppas du får ett fortsatt bra år i usa :) och fortsätt skriva på bloggen. Kram!

Svar: Tack Lina, det värmer!
1. Jag skulle säga att jag har lärt mig jättemycket engelska sen jag kom hit. Jag lär mig nya ord varje dag. Att man måste prata engelska är ett utmärkt sätt att lära sig. Sen lär man sig väldigt mycket från barnen också.

2. Jo, i början var det lite svårt att uttrycka sig, man fastnade på ord osv vilket var lite irriterande. Men man lär sig. Med tiden så kommer det.

3. Innan jag kom hit så trodde jag att jag ville bo i USA. Nu efter att ha bott här i ett år så skulle jag kunne tänka mig att bo här ett tag när jag är ung. Men när jag får barn så ska jag bo i Sverige, dels för att jag gillar Sverige och allt den har att erbjuda men framförallt för att jag vill vara nära min familj.

4. Jag skulle säga att min engelska var bra innan jag åkte, väldigt bra men absolut inte jättebra. Jag har verkligen utvecklats härborta. Alla kan åka oavsett engelskakunskaper, man kommer att lära sig och förbättras SÅ mycket. Jag har dock mycket kvar att lära, jag skulle inte säga att jag kan prata flytande men bättre har den absolut blivit!


Postat av: Cecilia

Hej, jag funderar på vad jag skall ta för kurs sedan när jag är där borta. Vad har du sökt in på och var det lätt att söka?
Ha det toppen!

Svar: Jag går just nu en klass som heter "Introduction to Sociology". Jag auditar min klass vilket betyder att jag inte får något betyg från klassen men jag får så det godkänns i au pairprogrammet. Vissa skolor godkänner inte att man auditar men den skolan som jag går på gör det och då är det gratis. På den skolan som jag går på får man audita om man bor i New York state så då är det lätt att komma in. Men sen är det läraren som avgör om hon vill ha en i klassen (om hon/han anser att det finn plats osv) och läraren bestämmer också hur delaktig man ska vara. Min lärare sa att jag mest kunde sitta och lyssna men jag sa att jag ville göra test osv bara för att prova på. Man kan audita nästan vilken klass som helst, men sen är det inte 100 % säkert att man kommer in. Men det är värt ett försök!


Detta var svar på några fler frågor. Fortsätt gärna att ställa frågor till mig här i Frågelådan. Om USA, au pair livet och allt ni undrar över så ska jag försöka svara så gott jag kan.


Kommentarer
Postat av: mandy - au pair in Seattle

haha usch ja packningen:p jag packade faktiskt for lite klader&accessoarer, haha. eller jag har val haft otur for nara grejer har gatt sonder:/ haha :)

2009-09-06 @ 00:48:34
URL: http://mandyslife.blogg.se/
Postat av: Inez

Måste bara kommentera och skriva att man faktiskt kan komma iväg utan körkort! :) jag har inget och jag åker om 13 dagar!

2009-09-08 @ 16:16:28
URL: http://yekado.blogg.se/
Postat av: Johanna

hej Mathilda. Blev jätteglad när jag hittade din blog idag. Går sista året på gymnasiet vill jobba som au pair till hösten - så jag har en miljon frågor:)

Jag vet att andra frågat det innan men jag vill fråga lite om CC. Har varit inne på olika organisationers hemsidor o CC verkar bäst (trevlig sida, bra avtal osv.) - vad är det negativa man "brukar höra om" CC? Har du upplevt något av det - eller någon av dina au pair-kompisar?

sts erbjuder en extra månad för att resa runt o se USA. Har du gjort det? (om det är möjligt när man reser med CC alltså) tacksam för svar

johanna

2009-09-13 @ 18:30:00
Postat av: mimmi

Hej trevlig blogg och mycket användbar information!

jag har också en fråga om körkort gäller svenskt körkort i USA och det är bara att köra med en gång eller behöver man gå någon kurs för att "komma in i trafiken"?

Väldigt tacksam för svar:)

2009-09-20 @ 13:38:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se